Ga naar de inhoud

Hoe groot moet een hamsterkooi zijn?

  Mensen die zoeken naar een geschikte hamsterkooi komen ongetwijfeld verschillende afmetingen tegen. Wij krijgen daarom ook vaak de vraag “hoe groot moet een hamsterkooi zijn?”.

  Gelukkig zijn daar een aantal minimum-maten voor, die we in dit artikel benoemen en bespreken. In 2017 zijn de minimum maten opgesteld door het LICG.

  De hamsterkooi voor een hamster moet minimaal 70 centimeter lang en 50 centimeter breed zijn (3500 cm²). En voor een Syrische hamster moet de hamsterkooi minimaal 100 centimeter lang en 50 centimeter breed zijn (5000 cm²). Er geldt hoe groter hoe beter.

  Een hamsterkooi kan eigenlijk nooit groot genoeg zijn voor je hamster!

  Waarom een grote hamsterkooi belangrijk is

  Als je wilt dat jouw hamster genoeg bewegingsruimte heeft, dan is het belangrijk om te zorgen voor een hamsterkooi die aan de minimum-maten voldoet. In het geval dat je een te kleine hamsterkooi koopt, is de kans namelijk groot dat jouw hamster zich snel gaat vervelen. Dit kan zich uiten in onnatuurlijk gedrag, zoals tralie knagen.

  Voordelen van een grote hamsterkooi

  Naast het feit dat je hamster zich veel fijner voelt in een grotere hamster kooi, zitten er ook nog andere voordelen aan. Voordelen van een grote hamsterkooi zijn dat je veel meer accessoires kwijt kunt voor je hamster wat leuk is voor de hamster. Daarnaast hoef je een grotere hamsterkooi veel minder vaak te verschonen dan een kleine kooi. In verhouding is een grotere kooi daarom ook goedkoper dan een kleine kooi.

  Hamsterkooi minimale afmetingen

  Gelukkig geeft het LICG een minimale afmeting aan, die we kunnen gebruiken als houvast. Een hamsterkooi kan eigenlijk nooit groot genoeg zijn, hoe groter hoe beter.

  Een goede hamsterkooi heeft dus minimaal de voorgeschreven maat. Het basis oppervlakte moet dus gelijk zijn aan de bodemoppervlakte. Verschillende verdiepingen en buizen tellen niet mee bij deze basis oppervlakte. Nu we dit weten vraag jij je natuurlijk af hoe groot jouw hamsterkooi moet zijn. Door je aan deze minimale afmetingen te houden vergroot je de kans dat jouw hamster zich op zijn gemak gaat voelen in zijn hamsterkooi. Hier komen ze dan:

  De minimale afmeting voor een hamsterkooi is 70 x 50 cm. Deze afmeting komt neer op een minimale bodemoppervlakte van 3500 cm². Deze standaard afmeting geldt voor alle hamsters, behalve voor een Syrische hamster.

  Voor een Syrische hamsters is het advies een minimale afmeting van 100 x 50 cm. Dit komt neer op een bodemoppervlakte van 5000 cm². Syrische hamsters zijn groter en hebben meer bewegingsruimte nodig.

  Het LICG is een onafhankelijke Stichting gevestigd in Barneveld en geeft voorlichting over het aanschaffen en verzorgen van huisdieren. Zo geeft het LICG ook advies over minimale bodemoppervlakte van de kooi en diepte van de onderbak. Ook de dierenbescherming neemt deze adviezen op hun blog aan.

  Bodemoppervlakte: Hamsterkooi standaard afmeting

  Het LICG adviseert een minimale afmeting van 70 bij 50 centimeter. Dit komt neer op 3500 cm² bodemoppervlakte voor je hamster. Een hamsterkooi van 50 bij 70 centimeter kan voor sommige mensen wel een onhandige maat zijn vanwege de breedte. Daarom kijk ik zelf altijd naar de bodemoppervlakte in plaats van de afmetingen.

  Voor Syrische hamsters, en eigenlijk voor elke hamstersoort, geldt hoe groter de hamsterkooi hoe beter. Je kunt kiezen voor een hamsterkooi van bijvoorbeeld 100 bij 50 cm. Dit komt neer op 5000 cm².

  Het is echt belangrijk dat je zorgt voor een kooi voor je hamster die groot genoeg is. Ik lees namelijk veel van mensen dat een hamster die in een te kleine kooi leeft ongewenst gedrag vertoont, zoals tralieknagen en klimmen. Vaak kopen deze mensen later alsnog een grotere hamsterkooi. Goed dus dat jij nu weet van de minimale afmeting, waardoor jij in 1 keer de juiste kooi kunt aanschaffen.

  Conclusie: Als je een hamsterkooi gaat kopen zorg dan dat het bodemoppervlakte van de hamsterkooi voor Dwerghamsters minimaal 3500 cm² is en voor Syrische hamsters minimaal 5000 cm² is. Deze getallen zijn op basis van het LICG.

  Strooisel diepte: Zorg voor een hamsterkooi met diepe bak

  Naast de bodemoppervlakte verschillen hamsterkooien ook vaak in de hoogte. Ik raad je aan rekening te houden met de diepte van de onder bak. Hamsters zijn namelijk van nature echte gravers. Om er voor te zorgen dat je hamster kan graven is een dikke bodembedekking nodig. Ook hier zijn adviezen voor gegeven door het LICG.

  Een diepte van 40 tot 50 centimeters zou optimaal zijn voor je hamster. Van nature graven de hamsters hun eigen slaapplek op 50 centimeter diepte.

  Er zijn niet veel hamsterkooien met een diepe bak. Maar hoe dieper de onderbak hoe beter. Zoek naar een hamsterkooi met een minimale strooisel diepte van 15 centimeter.

  En mocht je een Syrische hamster hebben, kijk dan zeker naar een nog diepere onderbak. Minimaal 20 centimeter.

  Conclusie: Zoek een hamsterkooi met diepe bak. Hoe dieper hoe beter. Zorg voor Dwerghamster voor een minimale strooisel diepte van 15 centimeter. En in het geval dat je een Syrische hamster hebt, zorg dan voor een minimale strooisel diepte van 20 centimeter.

  Wettelijke richtlijnen

  Daarnaast zijn er een aantal wettelijke richtlijnen voor hamsterkooien.

  1. De hamster beschikt over voldoende bewegingsruimte
  2. De ruimte is geschikt voor het dier en sluit aan bij de natuurlijke behoefte van de hamster
  3. De hamsterkooi wordt voldoende bescherming geboden.
  4. Er is voldoende ruimte voor een nestje als de moeder jonkies krijgt.
  5. De hamsterkooi mag geen stress of angst opwekken bij de hamster.

  Verandering in basis afmetingen over de jaren heen

  Over de afgelopen jaren zijn de minimale basis afmetingen toegenomen. Rond 2008 kwam de eerste basis afmeting voor een hamsterkooi. Voor een dwerghamster was dit 50 bij 30 centimeter (1500 cm2). Voor een goudhamster was dit 60 bij 40 centimeter (2400cm2). Vijf jaar later in 2013 veranderde alle maten in het voordeel van de syrische/goud hamster. Een dwerghamster kooi kreeg toen een basisafmeting van 60 bij 30 centimeter (1800 cm2). En een goudhamster kooi kreeg een afmeting van 80 bij 50 centimeter (4000cm2). In 2017 in zijn die afmetingen nogmaals aangepast omdat hamstereigenaren de hamsterkooi toch nog te klein vonden. De dwerghamsterkooi kreeg een basis afmeting van 70 bij 50 centimeter en een goudhamsterkooi een basis afmeting van 100 bij 50 centimeter. Dat betekent dat een dwerghamster nu een hamsterkooi nodig heeft van minimaal 3500 cm² en een goudhamster een hamsterkooi van minimaal 5000 cm². In veel dierenwinkels en ook online zijn helaas nog vaak te kleine hamsterkooien te koop, let er dus op dat je een hamsterkooi koopt in het juiste formaat.

  Verschil in basisafmetingen hamsterkooi per hamstersoort

  Hoe groot moet een hamsterkooi zijn voor een goudhamster?

  Een Syrische hamster, ook wel goud hamster genoemd, heeft meer bewegingsruimte nodig, daarom is het advies van het LICG een hamsterkooi aan te schaffen van minstens 5000 vierkante centimeter. Dit is volgens de geadviseerde minimale oppervlakte van het LICG. Als je op zoek bent naar een geschikte hamsterkooi voor een Syrische hamster bekijk dan onze andere posts.

  Hoe groot moet een hamsterkooi zijn voor een dwerghamster?

  Voor een dwerhamster adviseren wij een hamsterkooi van minstens 3500 cm². Dit komt ook overeen met het bovengenoemde advies van het LICG.

  Hoe groot moet een hamsterkooi zijn voor 2 hamsters?

  Als je 2 hamsters in 1 hamsterkooi wilt plaatsen liggen de minimale afmetingen anders. In het artikel hamsterkooi voor 2 hamsters bespreken we de geschikte hamsterkooien voor twee hamsters.