Hoe Moet Je Een Hamsterkooi Verschonen?

Hamsterkooi schoonmaken

Hamsters laten hun geur achter om hun territorium aan te geven. Daarom kunnen sommige hamsters het schoonmaken van hun hamsterkooi als zeer storend en stressvol ervaren. Als je dit wilt voorkomen kun je er voor kiezen om een deel van het schone nestmateriaal te bewaren. Ze produceren weinig lichaamsafval, wat betekent dat de reiniging niet zo vaak nodig zal zijn.

Hoe vaak hamsterkooi verschonen?

Hoe vaak moet je de hok van een hamster schoonmaken? Hoe vaak je de hamsterkooi moet verschonen hangt een beetje af van je hamster. Sommige hamsters zijn echte viespeuken en sommigen zijn wat schoner. Meestal moet je de hamsterkooi elke 2 á 3 weken verschonen. Je kunt er ook voor kiezen het pieshoekje wat vaker te verschonen.

hamsterkooi verschonen

Houten hamsterkooi schoonmaken

Als je een houten hamsterkooi wilt schoonmaken kan dit ook met heet water. Doe de delen waar mogelijk lijm nog op zit met lauw warm water. Daarna het hout eerst goed laten drogen. Dit kan bijvoorbeeld door het een aantal dagen buiten te leggen. Sommige mensen kiezen ervoor om het in de magnetron te doen voor 2 minuten. Persoonlijk ben ik hier niet zo voor in verband met het mogelijk vies worden van de magnetron. Een magnetron is tevens wel een plek waar je eigen eten in opwarmt. Daarom ga ik zelf liever voor de eerste aanpak.

Zwanger en hamsterkooi schoonmaken?

Als je hamster zwanger is moet het schoonmaken worden beperkt tot niet vaker dan elke twee weken. Uit onderzoek blijkt dat zwangere hamsters hun jongen in de steek laten of zelfs doden als hun omgeving verstoord wordt. Zeker twee tot drie dagen na de bevalling niet de hamsterkooi verschonen om zo de omgeving niet te verstoren.

Waarmee hamsterkooi schoonmaken?

Veruit de meeste hamsters eigenaren wassen hun hamsterkooi met heet water. Heet water zal dan ook voldoende zijn als schoonmaakmiddel voor je hamsterkooi. Als je ook het pishoekje wil schoonmaken raden we schoonmaakazijn als schoonmaakmiddel aan. Naast schoonmaakmiddel gebruiken veel mensen ook allesreiniger of Dreft.

Heb jij zelf nog vragen of toevoegingen? Voor bijvoorbeeld een goed schoonmaakmiddel dat je gebruikt om je hamsterkooi schoon te maken. Laat het weten in de reacties!