Voeding

In het wild hebben hamsters niet altijd genoeg te eten, daarom zorgen de hamsters altijd voor een voorraad. Hoewel een hamster in gevangenschap altijd genoeg te eten heeft, legt hij nog altijd voorraden Hamstervoer aan in zijn huisje. Om het eten mee te kunnen nemen stopt hij het Hamstervoer in zijn wangzakken en haalt het bij zijn huisje met strijkende bewegingen er weer uit. Dit word ook wel hamsteren genoemd. Het voeden van de hamster is ook geen belangrijk onderwerp bij het verzorgen van een hamster. Goed droogvoer is echt hamstervoer (dus geen algemeen knaagdierenvoer, of konijnenvoer ), liefst ‘premium’ hamstervoer, verkrijgbaar bij de dierenwinkel in verschillende merken. Goed voer heeft een hoog eiwitgehalte (15-18 %) en bevat dierlijke eiwitten. Als dat niet zo is, moet je eiwitrijk voedsel bijvoeren. De donkere geperste staafjes in veel voer (‘bix’) worden door hamsters vrijwel niet gegeten, dus het is zonde als daar veel van in zit. Afwisselen en/of mengen van voer is prima, voor de broodnodige variatie. Maak echter niet te veel, want zo veel eten hamsters niet en dan wordt het voer wat oud.

De mix doe je in een etensbakje. Je kan in de winkel bakjes kopen van plastic en van aardewerk. Het beste zijn de bakjes van aardewerk, die zijn stevig en vallen niet zomaar om.

Droogvoer

Voor het hamstervoer is het belangrijk dat je er op let dat er genoeg vitamine en dierlijke eiwitten in zitten. Anders moet je deze apart nog bijvoeren. Groenvoer mogen campbelli’s hebben, maar in beperkte mate. Het is echter niet noodzakelijk. Ze kunnen prima functioneren zonder en er hangen veel gevaren mee samen. Zo kan een hamster door iets te veel groenvoer diaree krijgen.

Pak niet het eerste het beste droogvoer wat je tegen komt in een dierenwinkel, maar kijk even wat er in zit. Hamstervoer moet minimaal bestaan uit 58% koolhydraten, 17,5% eiwitten, 8,5% ruwe vezels, 2,5% vet en 0,4% kalk. Je kunt dus zoeken naar premium hamstervoer van merken als bijvoorbeeld Xtra Vital, Witte Molen, JR Farms, etc. Sommige winkels verkopen speciaal dwerghamstervoer. Het enige verschil met het gewone hamstervoer is vaak dat het wat kleiner is, maar het geeft niets als je gewoon hamstervoer koopt van een goed merk. Dit is ook voor dwerghamsters goed te eten.

Drinken

Een hamster drinkt ongeveer 5ml water per dag. Het beste kun je dit in een nippelflesje aanbieden. Op die manier kunnen er geen bacteriën in het water komen en voorkom je (in veel gevallen) dat het water niet heel de kooi nat maakt. Een waterbakje kan nog eens omvallen. Als je gebruik maakt van een waterbakje, moet je dit elke dag verversen, vanwege de bacteriën die er in kunnen komen.

Extra’s

Je hamster vindt het altijd lekker om wat extra’s te krijgen. Je moet er dan wel goed op letten wat je hamster wel en niet mag eten. Hieronder staat een lijst. Mocht je je hamster iets willen geven wat er niet op staat, kun je contact opnemen om te informeren of het wel of niet mag.

Bekijk onze post over wat mogen hamsters eten?

Dit mag je hamster niet eten:

AspergesHamburger
AppelmoesOlijf
AugurkPaardensnoep/paardenbrokken
AvocadoPepernoten
BladerdeegPopcorn
BieslookPrei
ChampignonsRauwe kip
HamRijstwafel
HoningUi
KaneelVarkensvlees
Knaagstenen van kalk of zoutVruchtensap
KnakworstZuurkool
Kool

Dit mag je hamster wel eten:

AalbessenMaïs
Aardappel (gekookt)Mandarijn
AardbeienMango
AbrikoosMeelwormen
Amandel (ongezouten)Melbatoast
AnanasMeloen
AndijvieMoriowormen
AppelMuesli
AubergineNectarine
BanaanPapaya
BeschuitPaprika
BasilicumPassievrucht
BeukennootjesPeccannoten
BindslaPeer
Bladeren van paardenbloemPeterselie
Blauwe bessenPeultjes (gekookt)
BleekselderijPerzik
BloemkoolPinda’s
BoerenkoolPijnboompitten
BosbessenPompoen
BramenPompoenpitten
BrandnetelPruim
BroccoliRadijs
BroodRijst (gekookt)
Cashewnoten (ongezouten)Rozenbottel
CourgetteRozijnen
DadelsRucola-sla
DoperwtSinaasappel
Doppinda’sSesamzaad
DruivenSoepstengel
EiSperziebonen/snijbonen (gekookt)
FramboosSpinazie
Garnalen (gekookt)Studentenhaver (ongezouten)
Gedroogd broodTahoe
Gedroogd fruitTaugé
Gekookte kip (ook gegrilde kip zonder vel)Tarwezemelen
HazelnotenTomaat (alleen de rode delen)
HondenbrokjesTofu
IJsbergslaTrosgierst
InsectenpastaTuinkers
Kattenbrokjes en kattenvlees uit blik/zakjeVeldsla
Kastanje (tam)Vijg
KersenVogelzaad
KiwiWalnoten
KlaverWasmotlarven
KokosnootWatermeloen
KomkommerWitlof
KropslaWortel
MadeliefjesZonnebloempitten en kiemplantjes