Ga naar de inhoud

Gezondheid

Het is erg belangrijk om alert te blijven op de gezondheid van je hamster. Omdat het maar kleine diertjes zijn, kan het binnen een dag voor hem afgelopen zijn als hij ziek is. Hoe sneller je het dus ontdekt, hoe meer er mogelijk nog aan te doen is. Hieronder volgt uitleg over de meest voorkomende aandoeningen bij dwerghamsters:

Suikerziekte en nierproblemen

Het verschil tussen suikerziekte en nierproblemen is vaak moeilijk te constateren, omdat de symptomen hetzelfde zijn. De dieren drinken heel erg veel, minimaal hun eigen lichaamsgewicht per dag, hun urine stinkt naar ammoniak en ze zijn vaak enorm actief. (In sommige gevallen juist het tegenovergestelde: extreem rustig.)

Ik heb de laatste tijd veel vragen gehad van mensen hoe het zit met diabetes bij campbelli’s. Mensen die een campbelli hebben die veel drinkt kunnen geen goede informatie vinden wat ze kunnen doen om hun hamster te helpen. Vandaar dat ik een artikel ben gaan schrijven over diabetes bij campbelli’s. Ik heb het zo simpel mogelijk proberen te omschrijven zodat het voor iedereen goed leesbaar en te begrijpen is.

Longontsteking

Deze kleine diertjes zijn erg gevoelig voor tocht en kunnen dan makkelijk een longontsteking of verkoudheid oplopen. Ook kou in combinatie met vochtigheid kan hier voor zorgen. Als een hamster longontsteking heeft of verkouden is, gaat het diertje niezen en krijgt hij een natte neus. Wanneer het erger wordt, kan hij ook reutelend gaan ademen. Een verkoudheid kun je nog oplossen door hem bij de tocht weg te halen, maar wanneer je merkt dat hij echt al moeite heeft met ademhalen, is het verstandig om naar de dierenarts te gaan. Die kan dan een antibiotica voorschrijven, waardoor je hamster weer beter kan worden.

Diarree

Te veel vocht, tocht of verkeerde voeding kan bij een hamster diarree veroorzaken. Diarree is voor een hamster in de meeste gevallen dodelijk. Te vee vocht in het voedsel is de meest voorkomende oorzaak van diarree. Baasjes geven hun hamster soms wat groenvoer, zoals een stukje komkommer, zonder te weten wat de gevolgen kunnen zijn. Campbelli’s kunnen prima zonder groenvoer, dus mijn advies is om dat niet te voeren. Ze kunnen er al snel diarree van krijgen. Als je hamster diarree heeft, mag hij alleen nog droog brood, gekookte rijst en knäckebröd eten. Ook kun je het beste het drinkwater vervangen door kamillethee. De kooi moet je tijdens het ziek zijn eigenlijk elke dag schoonmaken en zodra de diarree voorbij is, zal het verblijf een keer goed ontsmet moeten worden. Dat kun je doen met Dettol. Let er wel op dat je alles daarna heel goed afspoelt, want je hamster mag geen Dettol binnenkrijgen.

Huidaandoeningen

De huidaandoeningen die bij dwerghamsters het meeste voorkomen worden veroorzaakt door parasieten, mijten of schimmels. Vaak komen parasieten, zoals vlooien en luizen, enkel voor bij zwakke dieren. Deze dieren gaan dan krabben door de jeuk en daardoor ontstaan er kale plekken. Daaraan herken je deze huidaandoening. Voor vlooien en luizen kun je een middel halen bij de dierenspeciaalzaak. Schimmels kun je vaak herkennen aan kleine schilfers op de oren of de neus van de hamster. Schimmels zijn besmettelijk voor mens en dier, dus pas daar goed mee op. Er is wel makkelijk iets aan te doen, door er een middel voor te halen bij de dierenarts. Als een hamster last van mijt heeft, heb je een groter probleem. Dit veroorzaakt korsten en eczeem die een hamster binnen een maand helemaal aan kunnen tasten. Huidmijt is besmettelijk. Als je eenmaal een hamster met mijt hebt, is de kans groot dat de rest er ook last van krijgt. Middelen tegen mijt zijn verkrijgbaar bij de dierenarts.

Lees meer over hamster verzorging.