Ga naar de inhoud

Roborovski Dwerghamster

Eigenschappen

Grootte: 5 – 7 cm
Gewicht: 25 – 40 gram
Levensduur: 2 – 3 jaar
Aantal chromosomen: 34
Draagtijd: 21 dagen
Geslachtsrijp: vanaf 5 – 6 weken

Gedrag

Roborovski dwerghamsters staan bekend om hun beweeglijkheid. Overdag zijn ze in diepe slaap, maar aan het begin van de avond worden ze actief. Ze racen dan vaak met hoge snelheid door hun hok. Als je ze probeert op te pakken spurten ze weg. Deze knaagdieren zijn dan ook niet erg geschikt voor kinderen. Want als deze hyperactieve hamster weet te ontsnappen, is het vaak een hele onderneming om hem weer te vangen. De hamsters verstoppen zich graag op plaatsen die minder toegankelijk zijn voor mensen, zoals kieren achter kasten. Vaak loopt deze zoektocht uit op een interieurverbouwing.

Maar hoe maak je het hok dan schoon? Het is ook lastig dit knaagdiertje in zijn hok te pakken te krijgen. Het heeft dan ook geen zin om achter de hamster te gaan ‘jagen’. Dit levert veel stress voor het diertje op. De beste manier is de hamster met iets eetbaars in een potje te lokken. Dit gaat eigenlijk vrij eenvoudig. Nieuwsgierig als hij is, zal de hamster snel op het lekkers afkomen. Je doet nu snel je hand voor de opening van de pot en zet de hamster in een tijdelijk hok.

Hoewel er nog wel eens wordt beweerd dat Roborovski hamsters met soortgenoten kunnen samenleven, is dit in de praktijk niet altijd het geval. Het kan gebeuren dat ze elkaar plotseling te lijf gaan. Zorg daarom dat je altijd een hok over hebt voor noodgevallen.

Roborovski hamsters planten zich vergeleken met andere hamstersoorten vrij moeilijk voort. Dit komt omdat deze dieren erg kritisch zijn qua partnerkeuze. Ze doen ‘het’ niet zomaar met de eerste de beste. Als ze de ware eenmaal gevonden hebben, krijgt het vrouwtje pas na de winter haar eerste nestje. Circa 21 dagen na hun daad komen ongeveer 4 jongen ter wereld. Na vijf weken zijn deze zelfstandig. Roborovski hamsters worden maximaal twee jaar oud.

Verzorging

Roborovski hamsters leven voornamelijk op de grond. Hun verblijf moet daarom ruim genoeg zijn (minimaal 50 bij 30 centimeter). Hoe ruimer, hoe beter. Dit verblijf moet wel ‘Roborovski-proof’ zijn. Met andere woorden: zorg dat de dieren niet kunnen ontsnappen. Een traliekooi is daarom minder geschikt. Als je toch voor een traliekooi kiest, mag er maximaal 1 centimeter ruimte tussen de tralies zitten. Een ruime bak van glas of plastic is eigenlijk beter. Zorg wel voor een deksel met voldoende ventilatiegaten.

De hamsters hebben erg veel energie en ze stellen een hamster looprad dan ook erg op prijs. Het zijn echte topatleten, want ze rennen met zeer hoge snelheden en dit houden ze lang vol. In de nachtelijke uurtjes kan dit nog wel eens voor wat geluid zorgen. Als je een goede nachtrust wil hebben, plaats je de kooi dus niet naast je bed. Koop wel altijd een dichte molen. De kleine knaagdiertjes kunnen dan tijdens het rennen nergens tussen komen met hun pootjes.

Als bodemmateriaal kun je hennepvezel gebruiken. Dit is veel minder stoffig dan zaagsel en absorbeert goed. Bovendien zitten er in hennepvezel geen schadelijke stoffen. Als nestmateriaal voldoen wat papiersnippers (zonder inkt) of toiletpapier. Veel dierenwinkels verkopen hamsterwatten. Deze zijn erg gevaarlijk. De dieren kunnen hier in verstrikt raken. Bovendien kunnen ze stikken als ze de watten binnen krijgen.

Het voedsel van de Roborovski hamster bestaat uit gevarieerd hamstervoer. Daarnaast kun je ze af en toe wat meelwormen geven. Hier zitten veel eiwitten in. Er moet altijd schoon water in het hok aanwezig zijn, maar dat spreekt eigenlijk voor zich.

Genetische codes

Wildkleur: +/+ +/+
Wildkleur, drager recessieve white-face: wf/+ +/+ (white-face kan tonen door witte vlek op kop, maar dit gebeurt niet in alle gevallen)
Recessieve white-face: wf/wf +/+
Dominante white-face: +/+ WFD/+
Platinum: wf/+ WFD/+
Wit donkeroog: wf/wf WFD/+
Gevlekt: recessief gen, nog niet bekend of dit een afzonderlijk allel is en wat combi met white-face doet
Cinnamon: recessief gen, nog niet bekend of dit een afzonderlijk allel is en wat combi met white-face doet

links: wildkleur & wildkleur drager recessieve white-face | rechts: recessieve white-face & wildkleur (mogelijk drager recessieve white-face)