Ga naar de inhoud

Hamsterkooi Kopen: Waar let je op?

Hamsterkooien zijn er in verschillende soorten en maten. Je kunt het best even onderzoek doen voordat je er een koopt. Het is bijvoorbeeld handig om te weten hoe groot een hamsterkooi moet zijn, en welke hamsterkooi het meest geschikt is de soort van jouw hamster.

Het kopen van een hamsterkooi lijkt erg eenvoudig, maar toch moet men wel op een aantal eenvoudige tips letten bij het kopen van de hamsterkooi. Het belangrijkste wat men goed in de gaten moet houden is het juiste formaat. Een hamsterkooi moet de afmeting hebben van 80cm bij 50cm. Echter zijn grote dunabakken van 70cm bij 40cm ook uitstekende hamsterkooien. Extra buizen en andere speeltuigen zijn natuurlijk hartstikke leuk in de hamsterkooi, mits deze natuurlijk wel veilig zijn. Een hamsterkooi is nooit te groot, maar de prijs ligt natuurlijk wel wat hoger. Syrische hamsters hebben meer levensruimte nodig dan kleine hamstersoorten. 

Het is het beste om de hamsterkooi op een tafel of een bureau te plaatsen omdat het op de grond namelijk te koud en te vochtig is. De temperatuur is ook een zeer belangrijk object. De beste temperatuur voor de hamster is de normale kamertemperatuur ook wel een stabiele temperatuur genoemd. De hamsterkooi nooit in de brandende zon neerzetten. Ook heeft de hamster zijn rust nodig zorg dus dat de hamsterkooi op een rustige plek staat zodat het beestje ook zijn benodigde rust kan krijgen. Een belangrijk aspect is andere huisdieren. In het geval van meerdere huisdieren moet u de hamsterkooi niet op een plaats neerzetten waar het voor andere huisdieren ook toegankelijk is.

Het kopen van alleen een hamsterkooi is natuurlijk niet voldoende. De hamsterkooi zal wel moeten worden aangevuld met een huisje, goede bodembedekker, etensbakje, drinkflesjes, nestmateriaal en speeltjes voor de hamster denk hierbij aan bijvoorbeeld een radje. Er zijn natuurlijk diverse soorten kooien. Op dit moment zijn de meest verkochte hamsterkooien de traliekooien, dichte bakken, buizenkooien en aquaria/terraria.

Hier lees je alles wat je moet weten om de geschikte hamsterkooi te kopen. 

1. Hoe groot moet een hamsterkooi zijn?

Het eerste wat je moet weten als je een hamsterkooi wilt kopen is welke afmeting geschikt is. Dit verschilt per hamstersoort en bepaalt voor een groot deel je keuze voor een hamsterkooi. We kijken naar het bodemoppervlakte van de kooi.

    • Kleiner dan 3500 cm²: Niet geschikt voor hamsters. Toch kom je te kleine hamsterkooien nog veel tegen in de dierenwinkels.
    • Groter dan 3500 cm²: Geschikt voor alle kleine hamstersoorten.
    • Groter dan 5000 cm²: Geschikt voor Syrische hamsters (Goudhamsters).

Hamsters maken een eigen slaapplek op 50 cm diepte. Een hamsterkooi met diepe onderbak van 40 tot 50 centimeter zorgt er voor dat je hamster lekker kan graven. Bekijk meer informatie over hoe groot moet een hamsterkooi zijn.

 

2. Soorten hamsterkooien

Duna Kooi

Duna kooi

Duna kooien zijn eenvoudig, groot in oppervlakte en wordt veel verkocht in dierenwinkels.

Traliekooi Hamster

Traliekooi

Daarnaast is er een groot aanbod van traliekooien. Vaak zit er een bak onder het traliewerk, die gemakkelijk is los te koppelen.

Hamster Aquarium

Hamster Aquarium

Échte hamsterliefhebbers kiezen vaak voor een hamster aquarium. Hamsterscapers creëren een natuurlijke leefomgeving voor een hamster vaak in een aquarium. Een hamster aquarium vind je online of tweedehands via Marktplaats.

Hamster Terrarium

Hamster Terrarium

Een hamster terrarium is vergelijkbaar met een aquarium. Bij een terrarium zit er een schuifluik aan de zijkant, zodat je jouw hamster van voren kan benaderen. Dit vinden hamsters fijner dan wanneer ze van boven worden gepakt.

 

3. Houten, plastic of glazen hamsterkooi?

Houten hamsterkooi

Houten hamsterkooien zijn stevig, duurzaam en weerbestendig. 

Bekijk onze top 5 houten hamsterkooien

Plastic hamsterkooi

De ’typische’ hamsterkooien zijn van plastic. Er is een ruim aanbod van plastic hamsterkooien.
De Critceti 15 is een geschikte hamsterkooi van plastic.

Glazen hamsterkooi

Glazen Hamsterkooien zijn mooi en vaak zeer geschikt door een diepe onderbak. Het is leuk om je hamster door het glas te zien graven. Ook kun je kiezen voor een hamster aquarium of terrarium.

Bekijk onze top 5 glazen hamsterkooien

Hamsterkooi op poten

Een hamsterkooi op poten is ideaal en geeft een unieke uitstraling. Mooi voor bijvoorbeeld in de woonkamer.

Bekijk top 5 hamsterkooien op poten

 

4. Handige extra hamsterkooi accessoires

Vaak zitten bij een hamsterkooi extra hamster accessoires. Zoals een hamsterhuisje, voerbakje, drinkflesje en/of looprad.
Bekijk ons advies over een hamster looprad om te zien waar je op moet letten.

Een veel gebruikte tip/truc is het maken van hangmatjes voor de hamster. In een kooi zijn er altijd wel een aantal punten waar de hamster diep of gevaarlijk kan vallen. Een goede oplossing hiertegen is een stukje stof pakken en vier paperclips.

Bevestig het stukje stof aan de kooi en zet deze dan vast doormiddel van de paperclips aan de kooi te bevestigen. Een andere goede tip is een extra verdieping in de hamsterkooi te maken. Waarom zouden we een dure kooi nemen extra veel verdiepingen als we het zelf ook kunnen.

De eenvoudigste manier om een extra verdieping te maken is een plankje op maat tussen de tralies te schuiven. Je kunt ook een plankje of een stukje plexiglas precies op maat zagen, een paar gaatjes aan de zijkant boren en dan met tie-wraps aan de tralies vastzetten.

Een andere optie is om de verdieping iets groter te maken en vervolgens inhammen te zagen voor de tralies. Je kunt eventueel een opstaand latje aan een kant van de verdieping vastmaken zodat je makkelijker een trapje kunt bevestigen.

 

5. Hamsterkooi kleur

Wil je een hamsterkooi in een specifieke kleur, dan is er eindeloos mogelijkheid.
Blijf wel op de kwaliteit en afmeting letten. Want wat wil je nog meer dan een fijne en ruime kooi voor jouw hamster?
Bekijk ook: top 5 roze hamsterkooien

 

6. Hoeveel kost een hamsterkooi?

PrijsklasseGemiddelde prijsAdvies
Budgetvanaf €30Niet geschikt voor hamsters
Normaalvanaf €50Geschikt voor kleine hamstersoorten
Uitgebreidvanaf €80Geschikt voor alle hamstersoorten
Bekijk uitgebreide informatie en relevante kooien: Hoeveel kost een hamsterkooi?

7. Waar koop je een hamsterkooi?

Hamsterkooien koop je online, bij de dierenwinkel, dierenspeciaalzaak, action of bij de intratuin. Bij de meeste dierenwinkels is er maar een beperkte keus aan hamsterkooien. Met name de grotere hamsterkooien vind je hier niet. Bekende hamsterkooi merken als Ferplast vind je alleen bij dierenspeciaalzaken.


wat kost een hamsterkooi

Online is er een ruim aanbod met scherpe prijzen bij de volgende betrouwbare webwinkels: