Ga naar de inhoud

Hamster verzorging

Dit kan heel erg verschillen vanwege de vele soorten die er zijn. Zo heb je de langharige hamsters en de kortharige hamsters. Bij de langharige hamsters moet je regelmatig de vacht rustig borstelen met behulp van bijvoorbeeld een zachte, droge en met wat warm water bevochtigde tandenborstel.

In tegenstelling tot de langharige hamster is het bij de kortharige allemaal niet nodig. De hygiëne is ook een heel belangrijk aandachtspunt. De hamsterkooi zal eens per week moeten worden verschoond en daarbij moeten ook alle toevoegingen zoals het huisje, het radje, en het etensbakje moeten worden gewassen. De nagels slijten meestal uit zichzelf goed af, maar als de hamster toch te lange nagels heeft, moet je deze wel laten knippen. Deze nagels kun je gratis laten doen bij de meeste dierenwinkels. Als een hamster te lange nagels heeft, komt dat meestal door het ontbreken van mogelijkheden om te kunnen knagen, klimmen en graven.

Het belangrijkste zijn toch eigenlijk wel de tanden van de hamster. De hamster is een knaagdier dat betekent dat zijn tanden zijn hele leven door zullen blijven groeien. Daarom is het van groot belang dat de hamster zijn tanden moet kunnen afslijten.

Hard voedsel (bijv. een wortel) of een knaagsteen zorgen hiervoor. In sommige dierenwinkels is het mogelijk takken te kopen (waaraan de hamster kan knagen). Dit is veiliger dan takken van bomen die ergens langs de weg staan. Lees meer over hamster voeding.

Het is erg belangrijk dat de tanden voldoende afslijten. Als de tanden echt te lang zijn, kan de hamster niet meer eten en hierdoor zelfs sterven. Worden de tanden te lang, dan kan de dierenarts de tanden knippen. Doe dit echter nooit zelf!

Dagelijks

Elke dag het drinkwater van je hamster verversen en hem vers voer geven. Check ook even of hij geen groenvoer (als je hem dat gegeven hebt) mee in zijn huisje heeft genomen, want het is erg slecht voor zijn gezondheid als dat er enkele dagen in blijft liggen.

Wekelijks

Elke week zijn “wc” schoonmaken. Hamsters hebben vaak een vaste plek waar ze plassen en dat stukje kun je dan schoonmaken. Geef hem ook wat nieuw nestmateriaal.

Maandelijks

Elke maand maak je heel de kooi schoon. Zet je hamster tijdelijk even in een transportbakje of desnoods een schone emmer met wat zaagsel erin. Haal heel de kooi leeg en maak alle spullen schoon met water. Gebruik geen zeep! Je kunt dan nieuwe bodembedekking in de kooi doen en alles weer terug in de kooi zetten. Ook kun je er voor kiezen om de spulletjes weer op een iets andere plek neer te zetten. Zo kan je hamster weer opnieuw op ontdekkingsreis en hoeft hij zich niet te vervelen.

Het is ook slim om maandelijks de nageltjes en tanden van je hamster te controleren. De nagels en tanden van een hamster groeien namelijk continu en moeten afslijten. Normaal gesproken slijten de tanden door het voer wat ze eten en eventueel houten dingen waar ze op kunnen knabbelen en de nageltjes slijten meestal vanzelf door het lopen. Soms wil het nog wel eens voorkomen dat ze te lang worden. Het beste is dan om ze door de dierenarts te laten knippen. Nageltjes kun je soms nog zelf doen, maar pas wel op dat je geen bloedvaten doorknipt. Tanden raad ik echt aan om zelf niet aan te beginnen.

Half jaarlijks

Een keer per half jaar maak ik altijd alle hamsterspullen schoon met dettol. Dit is een desinfecteringsmiddel waarmee je alles heel goed schoon kunt maken. Op die manier verklein ik de kans op infecties en bacteriën. Let wel heel goed op dat je alles weer super goed afspoelt, want als er dettol in de kooi blijft zitten, kan je hamster hier dood aan gaan.