Ga naar de inhoud

Hamster Soorten

Er zijn veel verschillende soorten hamsters. Ieder soort heeft in de natuur een andere levenswijze. Bovendien komen de soorten niet in hetzelfde leefgebied voor. Hierdoor verschilt niet alleen het uiterlijk tussen hamstersoorten, maar ook het gedrag. Iedere hamstersoort stelt andere eisen wat betreft huisvesting en verzorging.

Een hamster wordt veelvuldig als huisdier gebruikt. Het befaamde knaagdier kent vele soorten en maten en slechts vijf specifieke soorten zijn geschikt om als huisdier te nemen. De Syrische hamster is de enige van de grotere hamstersoort die geschikt is als huisdier.

De Syrische hamster

Deze hamster komt oorspronkelijk uit Syrië en staat ook wel bekend als de Goudhamster. Het beestje wordt tussen de 12,5 en 17,5 centimeter en weegt tussen de 120 en 180 gram. De ‘Syr’, zoals de hamster liefkozend wordt genoemd, komt voor in allerlei kleuren en is te herkennen aan de kraaloogjes, het kleine staartje en de mollige bouw. Deze hamster leeft ’s nachts en is niet geschikt om samen in een kooi te plaatsen met een soortgenoot. Qua karakter is de hamster zeer nieuwsgierig en vrij makkelijk te temmen. Zorg echter dat je het beestje met rust laat als het op zijn rug ligt. Dit betekend dat hij angstig is en kan bijten. De levensduur van de Goudhamster ligt tussen de anderhalf en drie jaar.

Lees meer over de Syrische Hamster.

De Russische dwerghamster

Deze hamster kent zijn oorsprong in Kazachstan en kent drie verschillende kleuren: grijs-witte buik met een donkerbruine vacht, grijs-witte buik met een blauwgrijze vacht en volledig wit. De Russische dwerghamster is in principe een avonddier, maar door vaste voedertijden kan hij zich aanpassen aan een ander ritme. Deze soort is de meest verkochte in Nederland en is één van de meest geschikte soorten voor kinderen. Het beestje wordt gemiddeld tussen de 1,5 en 2 jaar oud en aart het beste alleen in een kooi, Zijn lengte varieert van 65 millimeter tot 100 millimeter.

Lees meer over de Russische  dwerghamster.

De Campbelli dwerghamster

Deze hamster lijkt in veel opzichten op de Russische dwerghamster, maar staat bekend wat agressiever te zijn. Hier zit een kern van waarheid in, maar als het beestje bij een goede dierenwinkel of fokker wordt aangeschaft is er niets aan de hand. Zijn meest aantrekkelijke kenmerken zijn levendigheid en nieuwsgierigheid. Bovendien accepteert het beestje over het algemeen soortgenoten in dezelfde kooi. Zijn lengte varieert tussen 67 en 102 millimeter, door zijn dikke vacht lijkt hij soms groter. De Campbelli wordt gemiddeld tussen de 1,5 en 2 jaar oud en is in heel veel verschillende kleuren verkrijgbaar.

Lees meer over de Campbelli dwerghamster.

De Roborovski dwerghamster

Deze hamster is de kleinste soort van allemaal. Het dier wordt tussen de 86 en 92 millimeter en heeft een levensverwachting van twee tot drie jaar. Er bestaan twee officiële kleuren van de Woestijnhamster (bijnaam): de bruinachtige vacht met witte buik (wildkleur) en de grijs-witte vacht met witte buik (white face). Deze soort is voornamelijk bedoeld om naar te kijken. De levendige beesten rennen razendsnel door hun buizen en zijn te snel om vast te houden. Ze zijn in principe geschikt om in groepjes bij elkaar in een kooi te zetten. Succes is echter niet gegarandeerd.

Lees meer over de Roborovski dwerghamster.

De Chinese dwerghamster

Deze hamster is uitermate geschikt voor kinderen omdat hij erg vriendelijk is tegenover mensen. Tegenover soortgenoten is deze glad behaarde soort echter erg agressief en daarom niet geschikt om met meerdere in één kooi te plaatsen. De levensduur van het witgevlekte of bruingrijze beestje varieert tussen de 2,5 en 4 jaar. Zijn lengte ligt tussen de 80 en 125 millimeter. De belangrijkste kenmerken van deze soort zijn het langgerekte lichaam en de relatief lange staart. Opvallend is de grote van de balzak van de mannelijke soort. Deze kan ruim een derde van zijn lengte beslaan.

Lees meer over de Chinese dwerghamster.