Hoe duur is een hamster?

hoe duur is een hamster

Voordat je een hamster aanschaft wil je weten hoe duur een hamster is. In dit artikel lees je precies hoeveel een hamster kost, wat de bijkomende kosten zijn en geven we een totaal overzicht van alle kosten.

Dus vraag jij je af: Hoe duur is een hamster? Na het lezen van dit artikel weet jij exact welke kosten je kan verwachten.

Hoeveel kost een hamster?

Een hamster kost gemiddeld tussen de 10 en 15 euro. Je kunt een hamster kopen in de dierenwinkel, bij een hamster fokker of via Marktplaats. Let op dat de hamster levendig en schoon is en een vaste ontlasting heeft. De kosten voor een hamster zijn eenmalig.

Naast de kosten voor een hamster moet je rekening houden met de kosten voor een hamsterkooi, inrichtingsattributen, hamstervoer, bodembedekking, eventuele snacks en dierenartskosten.

Ik heb een overzicht voor je gemaakt van de totale kosten voor een hamster. Hierin staan de eenmalige kosten, maandelijkse kosten en incidentele kosten. Bekijk het overzicht:

Soort kosten hamster
Gemiddeld
Eenmalige kosten€70 tot €195 eenmalig
Maandelijkse kosten€10 tot €30 per maand
Incidentele kosten€15 tot €25 per dierenarts bezoek

Voorbeeld rekensom
Stel je wilt een hamster kopen. Je hebt nog geen hamster spullen. De gemiddelde hamster leeftijd ligt tussen de 2 tot 3 jaar oud.  Je verwacht dat je hamster in 2,5 jaar tijd 2 keer naar de dierenarts moet. De totale kosten over 2,5 jaar tijd zullen dan gemiddeld 400 euro zijn (€70 + €300 + €30).

Eenmalige kosten

De kosten voor je hamster, hamsterkooi en inrichting van de hamsterkooi zijn eenmalig. De totale kosten van de hamsterkooi en inrichting zijn afhankelijk van je eigen keuze. De kosten voor een hamsterkooi is de grootste uitgave, maar wij adviseren hier niet op te bezuinigen. Een fijne hamsterkooi is namelijk de belangrijkste uitgave die je kunt doen voor een hamster.

WatEenmalige Kosten
Hamster€10 tot €15
Hamsterkooi€50 tot €150
Inrichting van kooi€10 tot €30
Totaal€70 tot €195

Terugkerende kosten

Terugkerende kosten zijn de kosten voor hamstervoer, bodembedekking en eventuele snacks. Hamstervoer en bodembedekking kosten per maand gemiddeld tussen de 10 tot 25 euro. Als je een grotere hamsterkooi hebt zul je iets meer geld kwijt zijn aan bodembedekking.

WatMaandelijkse Kosten
Hamstervoer€5 tot €10
Bodembedekking€5 tot €15
(Eventuele) snacks€0 tot €5
Totaal€10 tot €30

Incidentele kosten

Het kan zijn dat je hamster ziek wordt. Dan moet je hamster naar de dierenarts. Ook met deze kosten moet je rekening houden wanneer je een hamster aanschaft. Het is moeilijk om hier de kosten van geven, omdat sommige hamsters nooit ziek worden en andere hamster vaker. De kosten om je hamster te laten onderzoeken bij de dierenarts liggen tussen de 15 en 25 euro. Afhankelijk van de prijs die de dierenarts rekent voor een consult.

WatIncidentele Kosten
Dierenarts€15 – €25 per keer