Hoe oud wordt een hamster?

Voordat je een hamster aanschaft, is het goed om deze vraag te beantwoorden: Hoe oud wordt een hamster? In de meeste gevallen is jouw hamster volledig afhankelijk van jou voor zijn verzorging.

Daarom moet je goed weten hoe lang je jezelf vastgelegd om voor jouw huisdier te zorgen en dat je er 100% blij mee bent dat je deze verantwoordelijkheid op je neemt.  Ook als je al een hamster als huisdier hebt is het nuttig om te weten. Zo heb je voor jezelf een beter inzicht in hoelang je nog van je hamster mag genieten.

Een hamster wordt gemiddeld 2 tot 4 jaar oud. 

hou oud wordt een hamster

Er zit ook verschil in levensverwachting tussen het soort en ras van je hamster. Bekijk onderstaande tabel voor de gemiddelde levensverwachting van jouw hamster. Kijk voor meer informatie over hamster op de website van LICG.

Hamster SoortLevensverwachting
Roborovski Dwerghamster3 jaar
Chinese Dwerghamster3 tot 4 jaar
Russische Dwerghamster1,5 tot 2 jaar
Syrische Hamster / Goudhamster2 jaar
Campbelli Dwerghamster1,5 tot 2 jaar

Hou er rekening mee dat dit gemiddelde leeftijden zijn waarop een hamster kan overlijden. Het kan echter goed zijn dat jouw hamster langer of korter leeft dan de gemiddeld aangegeven tijd.

3 dingen waar je aan kunt zien dat jouw hamster oud wordt

Ten eerste zal je hamster in gedrag veranderen, zoals het vaker terugtrekken in zijn slaaphuisje. Een hamster op leeftijd zal dus wat luier ogen dan een jonge hamster.

Ten tweede komen er over het algemeen vaker ziektes en kwaaltjes voor bij oudere hamsters. Dit is het gevolg van een lagere weerstand.

Tot slot kun je nog kijken naar de vacht van de hamster. Hamster houden zichzelf schoon, maar naarmate een hamster ouder wordt is dit steeds moeilijker. Jongere hamsters hebben daarom vaak een schonere vacht dan oudere hamsters. Geef een oude hamster daarom genoeg rust en slaap, zodat hij genoeg energie over houdt om zichzelf schoon te houden.