Ga naar de inhoud

De meest geschikte bodembedekking voor hamsters

  De hamster behoort tot de populairste knaagdieren die men als huisdier houd en dat is niet zonder reden. Het zijn kleine schattige beestjes die relatief weinig onderhoud nodig hebben, zeker in vergelijking met honden en katten. Als jij een hamster in huis neemt, is het verstandig om je van te voren goed in te lezen. Hamsters zijn dieren die erg op zichzelf zijn en overdag veel slapen. In de nacht komen ze tot leven en zijn ze aan het rennen, graven en aan het rondlopen in de hamsterkooi. Het is daarom belangrijk dat de kooi niet te klein is en over de juiste benodigdheden beschikt. Een van de benodigdheden is bodembedekking.

  Back-2-Nature Bodem voor Knaagdieren - Bodembedekking - 30 L

  ★★★★★
   op voorraad
  Bol.com
  laatst bekeken op 12 mei 2024 17:59

  Natuurlijke habitat

  Het is belangrijk om bodembedekking te gebruiken in de kooi, om zo de natuurlijke habitat van de hamster zo goed mogelijk te kunnen nabootsen. In het wild zal je knaagdieren veel zien graven in diepe tunnels en dit komt dan ook ten goede aan hun welzijn. Knaagdieren zullen een stuk gelukkiger zijn als het natuurlijk gedrag kunnen laten zien. Om ervoor te zorgen dat er genoeg ruimte is om diep te kunnen graven, is een minimale laag aan bodembedekking van 20 tot 30 centimeter vereist.

  Hamscaping

  Bij hamscaping krijgt een hamster de kans om zijn natuurlijke gedrag te vertonen. Om dit voor elkaar te krijgen is het belangrijk dat de hamster de kans krijgt om te graven, hamsteren en onderzoeken. Kies voor een natuurlijke bodembedekker en gebruik geen plastic speeltjes om de knaagdieren bezig te houden. Plaats spullen, van natuurlijke materialen, in de kooi waar het knaagdier een schuilplaats kan creëren. Aangezien hamsters overdag slapen, is het fijn als ze een donker plekje hebben om te liggen. Een hamster kan prima zelf zijn nest bouwen, als er maar genoeg bodembedekking en nestmaterialen in de hamsterkooi aanwezig zijn.

  Bodembedekkers en nestmateriaal

  Er zijn verschillende soorten bodembedekking op de markt en ze hebben allemaal zo hun voors en tegens. Je kan kiezen uit hennep, maïs, houtpulp of papier om te gebruiken in jouw hamsterkooi. Let er wel op dat als je kiest voor houtpulp dat het niet van de ceder- of dennenboom af komt. Deze snippers kunnen namelijk schadelijk zijn voor jouw knaagdieren. Daarnaast kan je kattenbakkorrels die kunnen klonten beter vermijden. Als een hamster deze inslikt kan het wederom schadelijk zijn. Bovenop de bodembedekking kan je ook nog wat nestmateriaal leggen. Hiervoor is toilet- of keukenpapier geschikt, het liefst zonder opdruk. Gebruik geen speciale hamsterwatten, dit kan een darmblokkade veroorzaken als een knaagdier het inslikt.

  Belangrijkste eigenschappen

  De drie eigenschappen waar bodembedekkers aan dienen te voldoen zijn: het graven en de mogelijkheid om nestjes te bouwen, het bieden van warmte en comfort en het absorberen van urine. Als je op zoek bent naar de perfecte bodembedekking voor jouw hamsterkooi, dan is het belangrijk dat het aan deze drie punten voldoet. Zoals eerder genoemd graven hamster veel van nature, dit zal dan ook veelvuldig gebeuren in de kooi. Daarnaast is het fijn als de hamster een fijn plek heeft om te slapen en eventueel een nestje te bouwen. Tot slot is de absorberende kracht van de bodembedekking erg belangrijk. Als een hamster heeft geplast is dit makkelijk te herkennen aangezien het donker van kleur wordt. Zo kan je dagelijks een deel van de bodembedekking vervangen om zo de kooi schoon en fris te houden.

  Hennep

  Hennep bodembedekker wordt gemaakt van de houtkern van een hennepvezel. Deze is fijn van structuur en heeft een sponswerking. Hierdoor neemt het vieze geurtjes en vocht goed op. Als jouw hamster heeft geplast op een bodem met hennep bedekking, wordt het ammoniak specifiek gebonden en ook geabsorbeerd. Dit deel kleurt donker waardoor je gemakkelijk een klein deel van de kooi kan schoonmaken. Aangezien het materiaal tevens een isolerende werking heeft, is het fijn nestmateriaal voor de hamster.

  Maïs

  Maïs is een natuurlijke en milieuvriendelijke optie. Het is biologisch afbreekbaar en daarnaast heeft het een absorberende werking van ruim 80%. Maïsvezels zijn zo goed als stofvrij, wat zorgt voor een bescherming van de longen van een hamster. Daarnaast klontert dit type bodembedekking niet en plakt het niet aan de poten, vacht of huid van het knaagdier.

  Houtpulp

  Als derde optie kan je houtpulp gebruiken als bodembedekking. Dit materiaal wordt geproduceerd door hout te verwerken wat van bomen is afgehaald. Het is dus een natuurlijk materiaal en bevat geen onnodige toevoegingen of chemicaliën. Het voorkomt vieze geurtjes en ook de absorberende werking is goed. Er vormt geen stof en daarnaast is het licht van gewicht.

  Papier

  Bodembedekking wat gemaakt is van papiervlokken is doorgaans erg zacht en comfortabel voor een hamster. Het materiaal heeft een absorberende werking, is goed geschikt om nestjes mee te maken en is stofvrij. Er zijn producten op de markt die gemaakt zijn van gerecycled hoogwaardig papier.

  Stofvrij en een absorberende werking

  Kortom, er zijn meerdere geschikte bodembedekkers op de markt. Hennep, maïs, houtpulp en papier zijn alle vier stofvrij en hebben een absorberende werking. Kies voor een van deze bodembedekkers in combinatie met nestmateriaal, zodat jouw hamster een fijn nestje kan bouwen. Of je nu kiest voor hennep, maïs, houtpulp of papier, ze zijn allemaal goed geschikt en veilig in gebruik. De keuze is dan ook geheel persoonlijk en wellicht heeft jouw hamster een voorkeur voor het een of het ander. Het belangrijkste is dat je kiest voor natuurlijke materialen om zo de oorspronkelijke habitat van de hamster te kunnen nabootsen.