Ga naar de inhoud

Help, mijn Hamster Drinkt Veel!

  Wanneer je opmerkt dat je vaak het water moet bijvullen voor je hamster dan kan het wel eens zijn dat je hamster veel drinkt. En wellicht maak jij je nu zorgen over jouw dierbare vriend. In dit artikel behandelen we wat je moet doen als je opmerkt dat je hamster veel drinkt. Wat zijn de redenen voor het overmatig drinken en wat kunnen we er aan doen?

  Ik weet dat we meer gewend zijn om te bepalen hoeveel een hond of een kat dagelijks drinkt, maar zelfs bij exoten moet je de hoeveelheid water die ze drinken in de gaten houden. Over het algemeen hebben hamsters de neiging om meer te drinken dan bijvoorbeeld een kat maar, we moeten ook het waterpeil van onze hamsters blijven controleren.

  Als jij je afvraagt: mijn hamster drinkt veel of te veel, wat moet ik doen? Dan is het belangrijk eens te gaan kijken of je hamster andere symptomen heeft. Een diagnose bij hamsters is namelijk erg complex.

  Een tumor of eventuele diabetes (zeker als hij veel plast), de suikerziekte te onderzoeken is niet gemakkelijk. Het is moeilijk om een bloedonderzoek te doen of echoscopieën uit te voeren zoals dat bij andere dieren wordt gedaan. Een oude hamster kan bijvoorbeeld last krijgen van nierfalen.

  Wat ook voorkomt is de aanwezigheid van een pyometra (baarmoederontsteking). In dit geval zou je echter ook andere symptomen moeten merken, zoals; zwelling van de buik, grillige tot afwezige eetlust of pus afscheiding uit de vulva.

  Stel dat we een hamster hebben die het blijkbaar goed doet: hij eet normaal, is levendig, maar hij lijkt veel te drinken. Waarom doet hij het? Nou, soms komt het neer op een simpel probleem dat seizoensgebonden is.

  In de zomer is het normaal dat hij meer drinkt vanwege de hitte. Dan drinkt hij namelijk om te compenseren met het warme weer. Het kan ook zo zijn dat hij in de winter door zijn natuurlijke DNA het liefst in zijn huisje blijft waardoor het kan lijken dat, als hij komt drinken, hij veel drinkt om zo voor langere tijd weer terug in zijn huisje te kunnen zitten.

  Als je hamster veel drinkt kan het ook iets kleins betekenen, maar een controle kan geen kwaad. Je kan bijvoorbeeld ook controleren of de tube waar het water uitkomt ontkalkt is.

  Een andere situatie kan ook zijn dat het waterpeil drastisch zakt en men daardoor denkt meteen dat de hamster veel drinkt. Controleer echter ook in dit geval of de drinkfles werkt. Misschien is hij kapot en zijn er waterlekken. In dit geval vindt je het strooisel onder de drinkfles gedrenkt in water. In deze situatie kan je de drinkfles vervangen en kijken of de situatie verbetert.

  Als je bezorgd bent kan je zeker even controleren bij de dierenarts of jij reden hebt tot paniek. Op die manier kan je begrijpen of er ergens een infectie is of een pyometra die voor uitdroging zorgt en dus intense dorst kan veroorzaken. Zelfs ernstige diarree kan verhoogde dorst veroorzaken. Hoe dan ook, je dierbare vriend zal je observatie dankbaar zijn!