Meteen naar de inhoud

Hamster Tam Maken: 4 Eenvoudige Stappen

  Zacht en klein met bolle wangetjes en lieve kraaloogjes waar je verliefd op wordt. De hamster is een heel geliefd huisdier. Als je een hamster als huisdier aanschaft, wil je waarschijnlijk graag met het dier knuffelen en spelen. Om dit te kunnen doen moet je hamster wel tam zijn. Hamsters uit een dierenwinkel zijn vaak niet tam, wat betekent dat ze niet gewend zijn aan mensenhanden.

  hamster tam maken

  Een hamster tam maken is een leuk, maar ook uitdagend proces. Het vergt veel geduld, vertrouwen en volharding! Je hamster tam maken is wel heel belangrijk voor een goede band en is niet iets dat je even snel doet. Nu blijft er nog een vraag over: Hoe maak je een hamster tam? Dit zal ik in deze blog uitgebreid beantwoorden, zodat je na het lezen van deze blog direct aan de slag kunt met het tam maken van jouw hamster.

  Hoe maak je een hamster tam?

  Hamsters zijn vanuit zichzelf hele schuwe dieren, waardoor ze erg bang zijn en het nodig is om een goede band en vertrouwen met ze op te bouwen. Je maakt een hamster tam door deze vertrouwensband te laten groeien. Dit doe je allereerst door hem te laten wennen aan zijn nieuwe omgeving, aan jou en later ook aan jouw hand. Daarna kun je beginnen met het oppakken van jouw hamster. Ook dit is een proces waaraan hij zal moeten wennen, maar met geduld en liefde kom je er zeker. Hamsters zijn nachtdieren, dus je kunt het beste in de avond werken aan het tam maken. Een slaperige hamster zal sneller schrikken en bang zijn. Dit werkt het proces weer tegen.

  Vanaf het moment dat je jouw hamster hebt duurt het een aantal weken voor je hamster tam is. Het is vooral belangrijk om de hamster de tijd te geven. Ga niet te snel naar de volgende stap, want als hij één keer schrikt en bang van je wordt, dan ben je weer bij af. Als je hem de tijd geeft en volhardend bent in het volgen van alle stappen, dan heb je binnen een paar weken een lieve, tamme hamster! Er zijn een aantal vaste tips en tricks waarvan je gebruik kunt maken om het tam maken van jouw hamster zo soepel mogelijk te laten verlopen. Deze lees je hieronder in het stappenplan.

  Je hamster tam maken in 4 eenvoudige stappen!

  Stap 1: Wennen aan de kooi

  hamster went aan de kooi

  Wanneer je net een hamster hebt aangeschaft moet hij als eerste erg wennen aan zijn nieuwe omgeving. Het is een drukke reis van de dierenwinkel naar zijn nieuwe verblijf, dus geef hem de tijd om rustig te wennen. Ondanks dat je erg enthousiast bent over je nieuwe huisdier is het belangrijk om rustig te blijven. Hamsters zijn namelijk erg gevoelig hiervoor en hoe drukker je bent hoe nerveuzer zij zijn. Na een aantal dagen tot een week zal je aan je hamster merken dat hij zijn eigen nestje heeft gemaakt en op zijn gemak is in zijn nieuwe verblijf. Op dat moment ben je klaar voor de volgende stap. Zoek je nog een geschikte hamsterkooi? Bekijk dan onze aankoopgids voor hamsterkooien.

  Stap 2: Wennen aan jou

  hamster laten wennen aan jou
  In de tweede fase van het tam maken laat je de hamster wennen aan jou en jouw stem. Je kunt rustig naast de kooi gaan zitten en tegen de hamster praten. Ook kun je samen met iemand bij de kooi zitten en tegen elkaar kletsen. Op deze manier zorg je voor vertrouwen en herkenning, waardoor de hamster weet dat jouw stem geen gevaar betekent. Hamsters houden niet van harde geluiden, dus probeer niet te schreeuwen of heel hard te lachen. Je kunt deze stap het beste blijven doen tot de hamster rustig zijn eigen ding doet in de kooi, terwijl je bij hem zit en tegen hem praat.

  Stap 3: Wennen aan jouw hand

  hamster tam maken met handen

  Als jouw hamster gewend is aan jouw aanwezigheid en jouw stem, dan is het tijd om hem te laten wennen aan jouw hand. Pak er een zak zonnebloempitten bij en houdt er een vast tussen je vingers. Biedt je hamster deze pit aan. Allereerst zal hij erg bang zijn, dus houdt je hand rustig op zijn plek en geef je hamster de tijd om de pit te pakken. Hierna pak je een pit die je op je hand legt. Leg je hand in het hok en laat je de hamster aan je hand wennen. Laat hem aan je vinger snuffelen en je hand verkennen. In het begin zal hij direct wegrennen. Zodra hij niet meer wegrent en rustig op jouw hand blijft zitten ben je klaar voor de volgende stap.

  Stap 4: De hamster oppakken

  Nu jouw hamster helemaal aan jou en jouw hand gewend is, kun je hem op gaan pakken. Wat belangrijk is bij het oppakken van je hamster is dat je dit met vertrouwen doet. Ga niet twijfelen of achter je hamster aan zitten, maar pak hem in een rustige beweging op. Je kunt er voor kiezen om de techniek met het snoepje op je hand te gebruiken om je hamster zelf op je hand te laten lopen en hem er uit te tillen of je kunt de hamster zo uit de kooi pakken. Bij beide is het belangrijk dat het oppakken kort duurt en soepel verloopt.

  Bijten tijdens het tam maken

  Vaak wordt bijten gezien als een teken van agressie, maar dat is het niet. Een hamster die schrikt, zal uit angst bijten. Trek niet direct je hand weg, want dan schrikt de hamster en zal hij nog banger worden van jouw hand. Benader een hamster ook nooit van boven, want het is een prooidier en zal dit als dreiging ervaren. Wees je ook bewust van het feit dat je hamster zich oriënteert door met zijn tandjes de omgeving af te tasten. Als hij wat knabbelt aan je hand is dit dus geen bijten, maar kennis maken met zijn omgeving.

  Conclusie

  Het tam maken van jouw hamster is eigenlijk het opbouwen van een vertrouwensband met jouw dier. Tijdens die proces zijn vertrouwen en geduld het aller belangrijkste. Het tam maken van een hamster gaat niet altijd snel, maar laat de hamster het tempo bepalen. Laat de hamster eerst aan zijn omgeving wennen, dan aan jou en pas daarna aan jouw hand en aan het oppakken. Snacks zijn een goede manier om de hamster aan jouw hand te laten wennen. Uiteindelijk zal je beloond worden met een tamme hamster die het leuk en gezellig vindt om opgetild te worden en even te knuffelen.