hou oud wordt een hamster

Wil jij voor jouw hamster een hamsterkooi kopen? Zodat jouw hamster zich optimaal op zijn gemak gaat voelen? Dan ben je hier op de goeie pagina beland. Wij helpen je graag verder bij het vinden van de geschikte hamsterkooi!

Hamsters kunnen, net zoals mensen, een lekker eigen plekje wel waarderen. Een plekje dat ruim en comfortabel is. Als je dus een hamsterkooi gaat kopen, moet je goed kijken in hoeverre deze hamsterkooi tegemoet komt aan de behoefte van jouw hamster op het gebied van spelen, beweging en eten. Een veelverkochte hamsterkooi is kooi van Little Friends van amazon.

Wat is ons advies voor een hamsterkooi kopen?

Wij hebben een selectie gemaakt van de beste hamsterkooien. We hebben hier onderscheid gemaakt tussen hamsterkooien voor een dwerghamster en hamsterkooien voor een Syrische hamster. Deze hamsterkooien voldoen aan de wettelijke richtlijnen en de adviezen van het LICG. Hieronder staan de beste hamsterkooien voor een dwerghamster.

Dwerghamster

Basis hamsterkooi

Alaska kooi
Alaska kooi

Prijsklasse:

Uitgebreide hamsterkooi

Savic metro heaven 80
Savic metro heaven 80

Prijsklasse: €€

Syrische/Goud Hamster

Instapmodel

Ferplast Casita 100
Ferplast Casita 100

Prijsklasse: €€
(96 x 57 x 56 cm) 

Ruime hamsterkooi

Ferplast Casita 120
Ferplast Casita 120

Prijsklasse: €€€
(119 x 58 x 60 cm)

Hoe groot moet een hamsterkooi zijn?

Wij krijgen vaak de vraag gesteld, in de post over hoe groot moet een hamsterkooi zijn beantwoorden wij deze vraag voor jou.

Verschillende soorten hamsterkooien

Bij het kopen van een hamsterkooi zul je grofweg vier soorten hamsterkooien tegenkomen. We maken onderscheid tussen een traliekooi, een kunststof hamsterkooi (duna), een aquarium en een terrarium. Dit zijn de vier typen hamsterkooien die het meest voorkomen en het meest verkocht worden.

1. Traliekooi

De traliekooi is een standaard kooi, die we vaak zien in een dierenwinkels. Vaak heeft een traliekooi meerdere verdiepingen en is deze uitgerust  met meerdere accessoires. Voordelen zijn een goede ventilatie, verkrijgbaar in grote maten en een licht gewicht. Nadelen zijn dat er meer kans is op tocht, veel rommel naast de kooi komt, de hoogte onnodig en soms gevaarlijk is, de accessoires vaak te klein zijn en je lastig toegang hebt tot de hamster door kleine deurtjes. Traliekooien zijn niet geschikt voor hamsterscapen.

2. Duna hamsterkooi (Kunstof kooi)

Ten tweede heb je de Duna hamsterkooien. Dit is eigenlijk ook een standaard hamsterkooi die je tegenkomt in een dierenwinkel. In de dierenwinkel vaak in een te klein formaat, maar online zijn duna hamsterkooien groter te koop. Een duna is een dichte plastic bak die vaak is uitgerust met accessoires. Duna’s kunnen qua formaat behoorlijk variëren. Veel voorkomende duna’s zijn de hamsterkooien van ferplast

Voordelen van een Luna is dat er geen tocht, geen rommel naast de bak Kijk mijn grote maten. 

Nadelen zijn en lastig toegang tot de dieren van bovenaf. Breekbare bovenbak is ook een nadeel en deze duna is minder geschikt voor hamsterscapen. 

3. Aquarium/Terrarium

Ten derde heb je nog aquaria, want er zijn tegenwoordig speciale aquaria voor knaagdieren. Een aquarium heeft een afgesloten bovenkant en dit is belangrijk omdat hamsters er anders uit zouden kunnen klimmen. In een dierenwinkel kom je deze aquariums niet vaak tegen. Wil je een aqarium voor een hamster willen kopen dan kan dat online.

Voordelen van een aquarium is dat je geen last hebt van tocht, geen rommel heeft naast de kooi, en dikke bak bodembedekking mogelijk is, mooi is om te zien en geschikt voor hamsterscapen. 

Nadelen is het gewicht, een aquarium is namelijk redelijk zwaar. Daarnaast is toegang tot je hamster(s) alleen via de bovenkant mogelijk. Daarnaast moet je natuurlijk ook rekening houden dat glas breekbaar is. Vergeleken met een traliekooi of een duna zijn aqaria vaak wat prijziger.

4. Terrarium

Tot slot heb je ook nog terrariums. Terrariums worden steeds populairder onder de hamster eigenaren. Vroeger waren ze vooral populair voor reptielen. Maar steeds meer hamster liefhebbers ontdekken de voordelen van een terrarium voor een hamster. Terrariums zijn vaak niet in de dierenwinkel te verkrijgen. Ik kom ze atlhans niet snel tegen in een dierenwinkel maar online kun je ze prima kopen. 

Voordelen aan een terrarium zijn dat je geen tocht hebt, geen rommel naast de kooi, makkelijk toegang tot je hamster en verkrijgbaar in hele grote maten. Daarnaast zijn terrariums goed te ventileren. Ze zijn heel geschikt voor hamsterscapen. Mocht je hem hier voor kopen let er dan wel op waar je dat schuif schuifdeurtje hebt. Nadelen van een terrarium fijn zijn het gewicht de breekbaarheid.